Viktigt!!

Detta stod i Bohuslänningen igår 21/1...

UDDEVALLA KOMMUN FÅR HÅRD KRITIK AV SKOLINSPEKTIONEN:
"Hur kan en pojke, med tydliga behov av särskilt stöd, gå igenom hela grundskolan innan en utrednings görs? Den frågan vill skolinspektionen att Uddevalla kommun svarar på".


"Bakgrunden är att föräldrarna till pojken anmält Dalabergsskolan, Ramnerödsskolan, Östanvindsskolan och Uddevalla gymnasieskola till inspektionen. Anmälan kom in i juni förra året. Just efter att sonen avslutat gymnasiet.

Enligt föräldrarna har pojken, ända sedan han började skolan hösten 1995, varit i behov av särskilt stöd. Men eftersom insatserna uteblev började sonen vantrivas och skolka.

I sitt svar till skolinspektionen har kommunen medgett att eleven ”...redan under de första åren i grundskolan uppvisade ett behov av särskilt stöd”. Problemen ansågs dock inte vara så allvarliga att de krävde utredning. Först i årskurs nio, då pojkens frånvaro uppgick till 86 procent, gjordes en relevant utredning.

Det är bara att konstatera att vi, i det här fallet, inte gjort ett bra jobb. Med facit i hand borde utredningen gjorts och åtgärder satts ni mycket tidigare, säger skolchef Sarah Isberg.

Exakt vad som gått fel eller vem som brustit i ansvar kan Isberg inte svara på. Själv kom hon i kontakt med ärendet strax efter att hon tillträtt skolchefsposten, våren 2007.

– Tillsammans med en psykolog på vår utvecklingsenhet träffade jag föräldrarna för att diskutera åtgärder som var aktuell a just då. Men, problemen började ju mycket tidigare och involverar många olika skolor, säger Sarah Isberg.

Skolinspektionen slår fast att ”Uddevalla kommun genom sitt agerande åsidosatt elevens rätt till utbildning och särskilt stöd”. Nu är det upp till kommunen att redovisa vilka åtgärder som vidtagits med anledning av kritiken. Före den 21 mars ska skolinspektionen ha kommunens svar.

– För att undvika sånt här i framtiden gäller det att den egna tillsynen fungerar. Därför känns det bra att politikerna just avsatt 450 000 kronor till den nya instans vid förvaltningskontoret dit föräldrar kan vända sig när de upplever att något är fel, säger Sarah Isberg.

Det hjälper ju inte just den här pojken. Så vad vill du säga till honom?
– Att det han råkat ut för är väldigt beklagligt och att vi, som sagt, kommit en bra bit mot att sånt här inte ska hända igen".



Det gör så ont i mig att läsa sådanna här texter. För även om texten inte säger så speciellt mycket för den som inte är insatt inom psykiatrin eller har någon anhörig så talar den enligt mig sitt tydliga språk. Sååå många barn och ungdomar far illa i vårat så framgångsrika avlånga land, som skall stå för ett av världens främsta välfärdsländer. Men ändå så för detta hända... Varför?? Så många barn och ungdomar glöms bort för att de inte har någon som kämpar för dom... Men det är också väldigt många barn, som trots allt har föräldrar och anhöriga som kämpar sig blodiga för att deras barn skall ha det bra, men ändå möts av så mycket motstånd. Barn och ungdomar som "faller mellan stolarna" eftersom ingen myndighet vill ta sitt ansvar, och istället skyfflar över "problemet" på någon annan. Allt fler fall kommer upp till ytan och jag kan bara hoppas att kommunerna börjar ta det på allvar, när kritiken haglar över dem. Det är LIV som vi har att göra med!! Underbara individer som är älskade och oerhört uppskattade av familj, vänner och andra. Individer som bara behöver få rätt stöd och hjälp för att klara av att leva ett så normalt liv som möjligt, trots deras osynliga handikapp.

Här kommer ett utdrag ur skollagen (1985:1100) 2§ 1a och 2a stycket:


"2 § Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, geografiskt hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet för barn och ungdom. Utbildningen skall inom varje skolform vara likvärdig, varhelst den anordnas i landet.
Utbildningen skall ge eleverna kunskaper och färdigheter samt, i samarbete med hemmen, främja deras harmoniska utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. I utbildningen skall hänsyn tas till elever i behov av särskilt stöd".



Det har varit en del skrivier det senaste om just skolornas slapphet den senaste tiden... Denna artikel beskriver inte mycket, men det går heller inte på så lite plats. Några rader i en tidning kan omöjligt beskriva det lidande som föräldrar och anhöriga till barn med osynliga handikapp, sk neuropsykiatriska funktionshinder, går igenom när de inte får den hjälp som de är berättigade till. Maktlösheten de känner och den fruktansvärda smärta de får leva med och rädslan är vad framtiden kommer att utvisa. Om det ens finns någon framtid?? Allt för många unga människor tar sitt liv, just för att de inte får någon hjälp. Hjälp som de behöver, och har rätt till, för att hantera alla dessa känslor, beteenden och faktorer som vanligtvis tillkommer vid flera av dessa osynliga handikapp. Det finns så många människor som lever med neuropsykiatriska funktionshinder som inte får den rätta hjälpen och stödet de behöver. Och jag har frågat mig själv många gånger... Undrar om de enskilda individerna ser sin del av ansvaret?? Eller är det bara lättare, och mer bekvämt att skylla ifrån sig på någon annan??
Man kan ju alltid, när reportrarna kommer och frågar vad man vill säga till den som blivit drabbad, svara att "det han råkat ut för är väldigt beklagligt och att vi, som sagt, kommit en bra bit mot att sånt här inte ska hända igen".


Istället kanske man kunde fråga sig... HUR mycket är ett liv värt för mig?? Och än en gång så åberopar jag den gyllene regeln... "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem". HUR skulle Ni själva vilja bli behandlade...?? Det är något som ALLA människor alltid borde ha i åtanke.

Till sist så vill jag ge ett STORT TACK till alla Er som orkade läsa detta länga, men så oerhört viktiga inlägg. Sluta aldrig att tänka med hjärtat. Och glöm aldrig hur mycket DU som enkild individ kan göra för att hjälpa någon. Ibland bara med en så enkel grej som att ge dem ditt leende...

GOD NATT!!

Lämna en kommentar så blir jag GLAD ♥
Postat av: mezzie

Det är skrämmande hur vi människor ibland agerar måste jag säga. Man skämms över hur kommuners sätt att försöka skylla ifrån sig sitt ansvar!

Och att inte kunna stå upp för de fel och brister de gjort!

Hoppas de lär sig något bara!



bästa dagen

Kram kram

2010-01-22 @ 10:04:14
URL: http://thenewmezzie.blogg.se/
Postat av: Katharina

Jag blir så ledsen av sånt... Att inte skolpersonalen reagerar!

I vårt (V´s) fall så funkade skolan toppen!! Tror det var redan i första eller andra klass som de föreslog en utredning för mamma o M. Och V fick jättebra hjälp hela grundskoletiden. Sen brast det dessvärre, men det är ju en annan historia.

Stor kram!!

2010-01-22 @ 21:12:24
URL: http://yramammansblogg.blogspot.com
Postat av: Modern

Som inom många områden styr budgeten mycket. Finns inte pengarna eller rättare sagt har politikerna sagt att det bara ska "göras slut på det och det" så får inte skolan mer. Det man då först och främst sparar in på är: sjuksystrar på skolan, kurator, specialpedagoger mm.

2010-01-22 @ 23:38:17
URL: http://kittelsen.blogg.se/

Vad har du på hjärtat...??

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Din e-mail: (Ser bara Lena)

Har du blogg?

Låt orden flöda... ♥

Trackback