Att fira påsk
Påsken firas, enligt den kristna tron, den första söndagen efter den första ecklesiastiska (kyrkliga) fullmånen som infaller på eller närmast efter den 21 mars. Påsken är den äldsta och största kristna högtiden och firas till åminnelse av Kristi uppståndelse. Från början så kom påsken från den judiska påskfesten, som firar till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.
Påsken kan delas in i tre delar och man talar då om fastlagen, fastan och påsken. Fastlagen är de tre dagarna (dag 49-47 före påsk) före fastan och fastan inträffar då 46 dagar före påsk och varar ända fram till påsk. Egentligen så skall man då fasta i 40 dagar. Söndagarna skall räknas bort, då man inte skall fasta på en söndag. Självaste påsken då, infaller inte på påskafton utan på påskdagen. Och anledningen till att vi firar påsken är att det var den dag då Jesus uppstod från de döda.
Det berömda påskriset som vi dekorerar med skall vara en påminnelse av Jesu lidande. Förr så piskade man varandra med ris på långfredagens morgon för att påminna om Jesu lidande.
Långfredagen är en dag som man inte skall göra mer än man måste. Dagen utmärker sig med stillhet och tystnad på grund utav att det är den stora sorgens dag. Långfredagen är dagen då Jesus dog. Man skall äta en enkel rätt, inga onödiga sysslor skall utföras och barnen skall inte få leka. Stämningen skall vara dyster och ledsam. Innan1969 var alla offentliga nöjestillställningar strikt förbjudna under långfredagen.
På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid midnatt som den egentliga påsken inträffar. Det var då som Jesus uppstod från de döda. Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden inom den kristna tron. Uppståndelsen är central i det kristna budskapet.
Att vi äter mycket ägg vid påsken har att göra med naturen. Med tanke på att våren stundades så började hönsen värpa. För övrigt är ägget en symbol för pånyttfödelsen – påskens centrala tema.