ADHD orsakas av "trasiga" gener

De första direkta bevisen för att beteendestörningen ADHD har genetisk grund, har upptäckts av brittiska forskare. Den främsta orsaken är ett överskott på "trasiga" gener. Med "trasiga" gener avses en viss typ av sällsynta genvarianter där antingen en hel DNA-sekvens gått förlorad, alternativt dubbelkopierats. Effekten blir att genernas funktion störs eller avbryts.

Forskarna, som publicerar sina resultat i den medicinska tidskriften The Lancet, har granskat arvsmassan hos 366 barn med diagnosen ADHD, och jämfört dessa med en kontrollgrupp med barn utan störningar.


De fann att de sällsynta genvarianterna, på fackspråk kallade CNV (copy number variants), var nästan dubbelt så frekventa hos ADHD-barnen.


"Undanröjer missuppfattningar"
– Nu kan vi definitivt karaktärisera ADHD som en utvecklingsneurologisk störning, med biologisk grund. Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa till att undanröja en del missuppfattningar som framförts i debatten, som att ADHD beror på dåligt föräldraskap eller dålig kosthållning, säger forskningsledaren Anita Thapar, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Cardiff university. ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) antas förekomma hos tre till fem procent av barnen i Sverige. De som drabbas är i varierande grad hyperaktiva, har svårt att koncentrera sig och beter sig impulsivt.


"Autism och schizofreni"
Studien visar också att genvarianterna finns i regioner av arvsmassan, framför allt kromosom 16, som tidigare kopplats samman med både autism och schizofreni. Det tycks med andra ord finnas en gemensam biologisk bas för flera av dessa störningar. Enligt forskarna uppstår troligen ADHD som ett resultat av de genetiska förändringarna i kombination med barnets miljö. De hoppas att de nya rönen på sikt ska kunna hjälpa alla barn som lider av störningarna.


– Det här öppnar ett fönster mot hjärnans biologi som kan ge oss mer effektiva behandlingsmetoder, säger Anita Thapar.

ADHD: Fakta
ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) är en beteendestörning som utmärks av koncentrationssvårigheter, bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet. Det antas att 3-5 procent av alla barn i Sverige har ADHD. Orsakerna till ADHD har diskuterats länge. Enligt vissa beror störningen på sociala faktorer, exempelvis bristande intresse från föräldrarnas sida. Fler och fler studier har dock pekat mot genetiska faktorer. Den nya brittiska studien är det hittills säkraste beviset för att generna spelar en avgörande roll (TT).

Källa: Aftonbladet


Lämna en kommentar så blir jag GLAD ♥
Postat av: Katharina

Intressant!! Bristande intresse från föräldrarna? What??? Den hade jag inte hört innan och tror definitivt inte på heller!!!

Kram.

2010-10-01 @ 15:19:24
URL: http://yramammansblogg.blogspot.com
Postat av: ♥ E

Men du som läst om detta kan man upptäcka ADHD senare i livet som vuxen?

Hur går det till att ta reda på om en vuxen lider av just ADHD?



Och neej du ska absolut inte känna nån stress med klapparna men jag har varje år varit ute som en yr höna dagarna innan julafton. Och lovade mig själv förra året att INTE vara det i år så därför är redan en del klappar klara men inte inslagna än då



Puuuss finaste♥

2010-10-01 @ 20:18:32
URL: http://tullantullan.blogg.se/
Postat av: L

- Katharina:



Väldigt intressant tycker jag!! Det är faktiskt väldigt vanligt att folk kläcker kommentarer som "Vilka ouppfostrade ungar" osv... Tråkigt!! Främst då kanske med tanke på att funktionsnedsättningen inte syns på utsidan vanligtvis. Allt handlar ju om en okunskap som man måste försöka jobba bort, genom information till allmänheten. Samt att människan lär sig att inte vara så dömande.



STOR Kram.

2010-10-01 @ 20:58:45
URL: http://lenalarssons.blogg.se/
Postat av: L

- E:



Förlåt att jag dröjer med det inlägget Ellis. Har absolut inte glömt bort dig, och lovar att skriva om det. Men kan korta mig lite snabbt här. Många får sin ADHD-diagnos i vuxen ålder.



Oftast så ser man ju tecken redan i tidig ålder, men med tanke på att det är en beteendestörning som visar sig i olika grad beroende på miljön man är i, så visar det sig självklart olika mycket i olika perioder, beroende på vart man är i livet. Man har sett att en ogynnsam miljö kan förstärka funktionshindren för den drabbade och att en god omgivning kan underlätta. Symtomen kan mildras med åren, men långt ifrån för alla.



Man vet ännu inte exakt vad det beror på, men personligen så tror jag att det beror mycket på omgivning och miljö. Allmänhetens acceptans och hur individen lär sig att leva med funktionsnedsättningen.



STOR kram going!! Mer kommer, när tid finnes...

2010-10-01 @ 21:09:42
URL: http://lenalarssons.blogg.se/
Postat av: ♥ E

Jaa ingen panik gumman....

Ta det när du har tiden,

tycker de är grymt intressant allt du skriver om detta med psykiatrin!



Bamse pussen ♥

2010-10-01 @ 21:57:50
URL: http://tullantullan.blogg.se/
Postat av: L

TACK!! Värmer jättemycket att höra :)

2010-10-04 @ 14:13:00
URL: http://lenalarssons.blogg.se/
Postat av: Gnistan

Jag vet med största sannolikhet UTAN att ha läst på



Att personer med en viss typ av schizofreni.

Är feldiagnostiserade idag.



Tyvärr!!



Det är pågång & det sker att patienter med just den typen av rubbning oftast har Autism..



Inte alltid - men många gånger är det så snarlikt att man tidigare gett dem en psykisk diagnos istället för en Neuropsykiatrisk diagnos.



Vilket måste vara otroligt befriande för personer, som gått i många år, med fel diagnoser.



Jag själv, blev utnämnd till att ha panikångest...småler



Men jag har Autism...sss



Tråkigt bara att det fortfarande händer..



En spännande sak är att kommun & landsting äntligen kommit på att de behöver varandra.



Där jag bor, börjar man utbilda inom landsting/kommun angående NPf, vilket jag tycker är hel fräsigt..



Men de har tyvärr missat somatikern än så länge, men hoppas att det kommer, för det är svårt att ligga inlagd som en sill på sjukhus för ett diskbråck & få inskickat en broschyr med övningar du ska göra ihop med en kudde... Å inte fatta något..

2010-12-01 @ 20:59:37
URL: http://livsgnistan.bloggo.nu

Vad har du på hjärtat...??

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Din e-mail: (Ser bara Lena)

Har du blogg?

Låt orden flöda... ♥

Trackback